//
Certifierad Scrum Master (CSM)

Om utbildningenScrumMaster_Logo_Seal

Certifierad Scrum Master (CSM) är en standardiserad utbildning som tagits fram av Scrum Alliance. Denna utbildning är baserad på den amerikanska förlagan, men framtagen i grunden på svenska, och baserad på fallstudier och erfarenheter från många års införande av Scrum och Lean produktutveckling i svensk industri.

Vem är utbildningen till för?

Denna utbildning är främst till för dig som arbetar som Scrum Master, vare sig du är ny på jobbet, eller erfaren. Eftersom Certifierad Scrum Master ger en mycket bra förståelse för hur rollen är tänkt att fungera i praktiken, vilka egenskaper och kunskap en Scrum Master behöver, och hur verksamheten samarbetar med sina Scrum Masters, är utbildningen också till för dig som ska arbeta ihop med Scrum Masters, leda dem, eller rekrytera Scrum Masters.

Genom åren har inte bara Scrum Masters haft nytta av utbildningen, utan även teamledare, linjechefer, produktchefer, projektledare, personalchefer och rekryterare.

Kort sagt, om du vill förstå rollens ansvar, befogenheter, och hur den tillämpas i svenska företag idag, så är detta utbildningen för dig!

Varför ska jag gå CSM hos Levla?

  • Kursledaren har erfarenhet sedan 2001 av Scrum och lättrörliga arbetssätt, och är en av de som arbetat längst i Sverige med att utbilda och coacha Scrum Masters.
  • Många utbildningar har fortfarande fallstudier och exempel från USA. Vår utbildning förankras stadigt i hur svensk industri och svenskt ledarskap fungerar idag, med många exempel på hur tolkningen av Scrum och ledarskapet kan variera i exempelvis svenska företag med kontor i andra länder.
  • Levla samarbetar med industri och akademi inom traditionell och Lean produktutveckling, för att kunna belysa Scrum även ur dessa perspektiv.
  • Efter att ha lyssnat på våra kunder och samarbetspartners är vår utbildning idag fokuserad uteslutande på hur du får rollen att fungera i din verksamhet. Vad innebär det i praktiken? Mindre Planning Poker och myntlekar, mer fokus på fallstudier och erfarenhetsutbyte!

Kursmaterial

Profession: ScrumMasterSom deltagare på vår utbildning får du boken Profession: ScrumMaster (eller på svenska – Yrke: ScrumMaster) på 130+ sidor som innehåller en fullständig definition av yrkesrollen enligt författaren, belyst ur samtliga synvinklar utbildningen tar upp.

Boken är en reaktion på att det finns så utspridda missförstånd om rollen ScrumMaster i Sverige, och att många verksamheter riskerar att inte få den fulla utväxlingen av agila arbetssätt om rollen reduceras från en tänkt agil verksamhetscoach till en projektledare, teamledare eller ”postit-expert”. Boken kan komma att förvåna dig, och förhoppningsvis ge dig beslutsunderlag att växla upp rollen i din verksamhet – Mikael.

Behöver jag läsa på något innan?

För att gå utbildningen behöver du ha grundläggande kunskaper eller erfarenhet av Scrum. Om du vill gå vidare efter utbildningen och ta det frivilliga provet för certifiering, rekommenderas du att läsa någon av nedanstående böcker:

  • Agile Project Management with Scrum (Ken Schwaber)
  • Agile Software Development with Scrum (Ken Schwaber, Mike Beedle)

Valfri läsning utöver ovanstående:

  • The Enterprise and Scrum (Ken Schwaber)

CSM är en mycket interaktiv utbildning – teoretiska och praktiska genomgångar varvas med grupparbeten och övningar under båda dagarna, och tillfällen till frågor är integrerat i formatet. 

Utbildningen finns även tillgänglig på engelska. Kontakta oss för information. 

Om utbildaren

Mikael Lundgren har arbetat med produktutveckling sedan 1994, med fokus på lättrörliga arbetssätt sedan 2001.

Mikael blev Certifierad Scrum Trainer 2006, och var först med att erbjuda en certifierande svensk utbildning för produktägare 2008.

Idag arbetar han som konsult, coach och utbildare inom området.

Anmäl dig

Sep
16
ons
09:00 Certifierad Produktägare i Scrum
Certifierad Produktägare i Scrum
Sep 16 @ 09:00 – Sep 17 @ 16:30
CSPO är en mycket interaktiv utbildning för dig som behöver förstå agil produktledning på djupet. Teoretiska och praktiska genomgångar varvas med grupparbeten och övningar under båda dagarna och tillfällen till frågor är integrerat i formatet.[...]
Sep
21
mån
09:00 Leda SAFe (Leading SAFe)
Leda SAFe (Leading SAFe)
Sep 21 @ 09:00 – Sep 22 @ 17:00
Om utbildningen Under de här två dagarna kommer du som deltagare att få inblick i hur du kan leda en transformation av en större organisation mot agil verksamhetsstyrning med hjälp av Scaled Agile Framework ® (SAFe), och[...]
Okt
20
tis
09:00 Certifierad Scrum Master
Certifierad Scrum Master
Okt 20 @ 09:00 – Okt 21 @ 16:30
En modern utbildning för dig som arbetar som Scrum Master, eller vill veta mer om denna yrkesroll. Kursen blandar teoretisk genomgång och fallstudier med grupparbeten i mindre grupper, där vi byter erfarenheter och diskuterar verktyg[...]