Nyårsretrospektiv

Stjärnfall, Perseiderna 2015

Stjärnfall, Perseiderna 2015

Brukar du också ge nyårslöften till dig själv? Själv växte jag upp med att betrakta nyårslöften lite på samma sätt som att önska sig något när en stjärna faller – man skulle hålla löftet hemligt så hade det större chans att bli verklighet.

I praktiken får man dock sällan det man önskar sig om man inte själv jobbar för det (annars vore det en god idé att vara beredd varje år när vi passerar Perseiderna) och mina löften kom mest att handla om ”jag borde göra mer av det här”. I ärlighetens namn var det sällan jag lyckades infria löftet, och mina vänner skakade på huvudet åt mig, och menade att nyårslöften var en dum idé, som bara skapade onödig stress och skuld.

Jag var dock envis med mina löften. Och i takt med att jag började arbeta med ständigt lärande i organisationer insåg jag att det inte handlar om att försöka göra mer av saker, utan egentligen att göra något annat eller annorlunda. 

När jag började tänka om, fick nyårslöften en karaktär av nyårsretrospektiv. Jag ska ju inte försöka göra mer, det är bara frustrerande – tid är en begränsad tillgång – utan försöka göra andra saker av tiden, och förhålla mig annorlunda till hur jag gör det. Sakta blev det också naturligt att göra ett litet retrospektiv över hur jag lever mitt liv inte bara vid nyår, utan vid större händelser och beslut. Nu låter ju det här väldigt högtidligt, men i praktiken handlar det om att några gånger per år fundera lite över hur jag spenderar mina begränsade dagar, och vad jag vill uppnå. Och då har jag märkt – precis som när det gäller att få arbete gjort – att fokus är viktigare än resultat. Så för mig – och många andra jag arbetat med – kommer resultaten automatiskt om man lovar sig själv att fokusera på det som krävs för att nå dem.

Så, till exempel, medan det är lovvärt (och frustrerande) att lova mig själv att lära mig spela gitarr i år, så har det betydligt större effekt att lova mig själv att ägna en halvtimme varje kväll åt att spela gitarr.

Här är några exempel på nyårslöften som kanske kan inspirera dig:

  • Välj ut en dag i veckan där du gör undan alla krångliga samtal eller arbetsuppgifter du drar dig för, det första du gör på morgonen. Jämför med hur du brukar göra annars, och känn efter vilket du föredrar
  • Hitta en kväll i veckan då du ger dig ut på en rask promenad (eller kort löprunda) innan du sätter dig framför datorn eller ”gör kväll”
  • Ersätt ett av dina flera träningspass i veckan med att spela Minecraft med barnen på deras server
  • Fokusera en stunds tid på något du vill eller behöver göra, men inte tycker du hinner. Läs några sidor i en bok på bussen varje dag
  • Om du inte hinner träna, pröva att göra en Tabata varannan morgon

Slutligen vill jag passa på att önska alla våra samarbetspartners och kunder en riktigt God Jul, och ett Gott Nytt År! Vi ses 2016, kanske med nya löften?

/Mikael