Även om det kan vara väldigt skönt att slippa trängas med alla andra i morgonrusningen ligger det för många en utmaning i att komma igång med arbetet och undvika att hamna i någon av de fallgropar och frestelser som finns i hemmets lugna vrå. Varför leta buggar när man borde dammsuga? Och den där bokhyllan borde sorteras. Hur kan man starta dagen utan att bli distraherad av andra måsten? Kanske hade Kurt Vonnegut en lösning.
Kurt Vonnegut Jr blev berömd 1969 för romanen Slakthus 5 som delvis speglar hans egna upplevelser under andra världskriget, en satir och antikrigsskildring. Men innan Vonnegut blev känd arbetade han bland annat som lärare vid Iowas Universitet och föreläste för, och inspirerade blivande författare. (Han arbetade faktiskt en period som försäljare åt bilmärket SAAB! Men som tur är finns inte många historier bevarade om detta faktum)
Vonneguts period som föreläsare skildras på ett färgstarkt sätt av honom själv i boken Kurt Vonnegut: Letters som är en enastående sammanställning av brev han skrev under en stor del av sitt liv. Det är inte förvånande att Vonnegut lade ned lika stor energi på de brev han skrev som på sitt övriga författarskap, och boken är både en källa till inspiration och en inblick i ett fascinerande och föränderligt liv. Konceptet att skapa en biografi utifrån en samling brev är inte nytt, men intressant, och man kan inte låta bli att fundera över hur boken sett ut om Vonnegut haft tillgång till e-mail.
Under sin period som föreläsare bodde Kurt Vonnegut själv, och när han funnit sig tillrätta i sitt nya hem delades hans arbetsdagar mellan sitt arbete på universitetet, och hans författarskap. Hur han löste detta praktiskt finns beskrivet i nämnda bok, och jag erbjuder min översättning här:
Jag vaknar 5:30, och arbetar till 8:00, äter frukost hemma, arbetar vidare till 10:00, promenerar sedan ned på stan för ärenden varefter jag går till badhuset i närheten, som jag vid den här tiden på dygnet har helt för mig själv, återvänder hem till 11:45, läser post, och äter lunch vid 12. På eftermiddagen arbetar jag i skolan, antingen med förberedelser eller föreläsningar.
Jag vaknar 5:30, och arbetar till 8:00, äter frukost hemma, arbetar vidare till 10:00, promenerar sedan ned på stan för ärenden
För mig som är van att äta frukost nästan innan jag vaknat kändes det minst sagt som en utmaning att börja dagen med att arbeta några timmar först. Men faktum är att jag testat detta en tid, och när man kommer in i det är det otroligt effektivt. Jag unnar mig en kopp kaffe framför datorn, men i övrigt blir jag inte hungrig förrän framåt 8-8:30 och då har jag redan hunnit skriva eller förbereda en mängd material. Och känslan av att gå ut en sväng för ärenden eller bara för att få lite frisk luft innan lunch och redan hunnit göra undan en mängd arbete är värd hela uppoffringen att stiga upp tidigt! Jag tycker också om tanken att inte börja hantera ”post” (e-mail) förrän senare under dagen, då det inte stjäl fokus från annat.
Vonneguts råd för hur man bäst spenderar sina kvällar lämnar jag dock till mer djärva läsare:
När jag kommer hem … dämpar jag mitt pockande intellekt med flera glas whisky och vatten … laga middag, läsa och lyssna på jazz.
/Mikael