Yrke: Scrum Master

De som gått vår utbildning för produktägare vet att kursmaterialet kommer i form av boken Lättrörlig produktledning som jag skrev på svenska i första utgåvan redan 2009. Nu börjar även min nästa bok, som jag valt att kalla Yrke: Scrum Master bli klar! I boken har jag sammanställt mina erfarenheter av tio år av att själv vara Scrum Master, och senare rekrytera och coacha Scrum Masters.

Från bokens förord:

Jag har coachat och utbildat många människor och företag sedan 2004. Det som är gemensamt för de flesta är att väldigt få är överens om vad Scrum Master egentligen är för ett jobb. Jag noterade själv att många utbildningar fokuserar mycket på verktyg (”Planning Poker” m.fl.) men inte tydliggjorde rollen tillräckligt.

Jag har agerat coach och mentor åt flera Scrum Masters som varit olyckliga och splittrade över rollen och de förväntningar verksamheten satt på den. Den slutliga insikten kom när rekryteringsbolag började kontakta mig och var uppriktigt oroade över att de hade fått uppdraget att rekrytera Scrum Masters till en kund – men det visade sig att deras uppfattning om vad en Scrum Master är skilde sig från kundens arbetsbeskrivning. Vad innebär rollen egentligen?

Då beslöt jag att skriva den här boken.

Du som går utbildningen Certifierad Scrum Master hos oss i december får en förhandsutgåva av boken! Läs mer om vår variant på utbildningen, eller anmäl dig idag!

/Mikael